TILLBEHÖR

Ett måste verktyg för din verktygslåda: Knipex Cobra XS

Under de senaste veckorna har jag testat Knipex nya 4-tums Cobra XS vattenpumpstångoch även om de kan vara små, är de mäktiga.

Knipex är ett tyskt verktygsmärke som gör tänger av professionell kvalitet, och jag har använt Knipex-verktyg i flera år, ända sedan jag lärde mig värdet av att använda bra verktyg framför billiga verktyg.

Men trots att jag är en långvarig användare måste jag erkänna att första gången jag hanterade den nya Cobra XS vattenpumpstången tänkte jag att de kanske var ett skämt. När allt kommer omkring, 4 tum långa, verkade de för små för att få mycket gjort.

Jag hade fel.

Käftarna på Cobra XS kan öppnas för att rymma fästelement upp till 28 mm, och ändå är de tillräckligt kompakta för att hamna i trånga ställen. Och trots att handtagen är små har jag upptäckt att jag kunde lägga mycket kraft genom dem, tillräckligt för att klara VVS-uppgifter.

Men dataingenjörer kommer inte att syssla med så mycket VVS, så varför skulle de ha ett par i sin verktygsväska?

Tja, för mig är det största försäljningsargumentet de precisionsjordade tipsen. De är perfekta för att få ett grepp om besvärliga, svåråtkomliga fästelement. Även om det bara är en liten del av ett fäste som sticker ut, kan de få ett bett på dem.

Jag har också tyckt att de är bra för att klippa och lossa kontakter, böja och forma kablar andra slumpmässiga uppgifter som jag kommer på mig själv att göra.

Mycket tanke har lagts ner på Cobra XS, från enhandsöppningen, 11 justeringspunkter, till de inbyggda skydden som förhindrar att du klämmer huden på händerna under användning.

Kännetecknande för ett kvalitetsverktyg.

img-7490.jpg
  • Optimal åtkomst i de smalaste utrymmena: en särskilt kompakt design med ett mycket smalt huvud
  • Enhandsfinjustering genom att glida för optimal anpassning till olika arbetsstyckesstorlekar
  • Långvarigt säkert grepp säkerställs av hög slitstyrka
  • Gripkapacitet Ø 28 mm, bredd över plana upp till 24 mm – vid endast 100 mm längd
  • Boxfog: hög kvalitet och hållbarhet tillhandahålls av dubbel guide
  • Greppytor med specialhärdade tänder, hårdhet ca. 60 HRC
  • Självlåsande på rör och muttrar: ingen glidning på arbetsstycket och låg handkraft krävs
  • Skydd förhindrar att förarens fingrar kläms
  • Finjustering med 11 justeringslägen

Före Cobra XS-tången använde jag tången mycket på mitt multiverktyg, och även om de är mångsidiga, är de inte lika tuffa, inte lika välkonstruerade och inte lika bra för exakt arbete som Cobra XS. Handtagen är också mycket bekvämare att använda än handtagen på multiverktygstänger, vilket är en faktor om du ska använda dem mycket eller måste sätta mycket press.

En annan funktion som jag gillar är hållbarheten. Jag har arbetat hårt med den här tången och de ser ut som nya, utan några repor eller skador någonstans, även på spetsarna som har fått seriös användning.

Och för $30 är de inte dyra för ett kvalitetsverktyg som, förutsatt att du inte förlorar det, kommer att vara längre än dig.

Ett litet klagomål jag har är att jag önskar att de kom med lite isolering på handtagen. Det skulle inte bara göra dem lite mer bekväma att använda, utan de skulle vara lite trevligare att använda för de av oss som bor och arbetar i kalla klimat.

Vad finns i en IT-proffs verktygslåda?

Botón volver arriba

Ad blocker detected

You must remove the AD BLOCKER to continue using our website THANK YOU